Zcela subjektivní recenze Twilight a FanArty vlastní výroby

29. listopadu 2008 v 14:50 | Lirael |  ) Regál plný filmů (
No...
Včera jsem byla v kině... A až do chvíle, co jsem šla spát, jsem z toho měla hroznou radost. Větší jsem snad měla jenom při čtení Breking Dawn, nebo Harryho Pottera a Relikvií Smrti.
A celej včerejšek jsem si říkala jenom: Jo, bylo to moc fajn.
A proč vlastně říkám "jenom"?
Protože potom, co jsem se dneska probudila a dokázala myslet jenom na to, jak strašně se mi chce jít na ten film znova, mi došlo, že to nebylo JENOM moc fajn. Bylo to naprosto úžasný! A kdybych nebyla ve finanční tísni a brzo nebyly Vánoce, věřte mi, že zrovna teď bych zase seděla v kině.
A už k věci... K pokusu o recenzi Twilight, mnou a miliony lidí dlouho očekávaného filmu, který konečně vtrhl i do českých kin!
Uvnitř článku jsou spoilery, takže si to nečtěte, pokud se ještě chystáte na film. A ještě upozorňuju, že píšu silně subjektivně, takže neočekávejte něco, co by mělo hlavu a patu.

______________________________

Začalo to už samotným pořízením lístků. Dostaly jsme totiž dva odznáčky (jeden s Bellou a Edwardem, jeden s Edwardem) a mně byly oba galantně přenechány. Možná jsem vážně působila, jakože bych se o ně byla ochotná poprat.
No... Možná jo...
Celej včerejšek jsem nadšeně odpočítávala hodiny do začátku promítání a do chvíle, kdy budu držet lístky do kina v ruce. A pak jsem seděla na sedačce v kině a musela jsem sama sebe krotit, abych nadšením neřvala na celý sál. Nakonec to schytala jenom Alienor, že?
Čím víc z knížky jsem si od té doby přečetla, tím víc mi docházelo, jak se jim něco povedlo vystihnout... Je hodně věcí, co mě ne úplně mile překvapilo, ale na druhou stranu musím uznat, že Catherine Hardwicke dělala, co mohla.
A i když bylo na filmu poznat, že je nízkorozpočtový, těším se, že New Moon, o kterém před premiérou nebylo jisté, jestli se bude natáčet, bude mít evidetně rozpočet o dost vyšší. V Americe vydělal film během prvního víkendu neuvěřitelné částky a už teď předběhl svým výdělkem všechny Harry Pottery kromě prvního a druhého dílu. A to byla světová premiéra teprve před osmi dny! Musím říct, že mě hrozně těší představa, kolik lidí si díky tomuhle filmu knížku přečte.
Ano, bylo tam hodně změn a místama mi film připadal trochu pro nečetnáře Twilight nepochopitelný, ale nečtenář na sedadle vedle mě tvrdil, že pochopil všechno a film se mu hrozně líbil! Takže až mi bude zase nějaký kritik filmů skrz internet tvrdit, že Twilight je teenagerovská romance, která se bude líbit akorát tak patnáctiletým fanynkám knih, absolutně ho nebudu vnímat. Protože já jsem za ani ne dva měsíce sedmnáctiletá fanynka knih a znám holku, který se film líbil, i když knížku nečetla! Kritici jsou na nic! A jestli si nechcete kazit den, určitě si nečtěte tuhle recenzi... I když pokud se chcete zasmát něčímu pokusu o sarkasmus, klidně se mrkněte. Nazývat prolog knížky, který Kristen Stewart na začátku filmu říká, "předčítáním z deníčku dospívající čtenářky TopDívky", je totiž sprostota největší. Jak může chlap vůbec psát recenzi na něco, co jde absolutně mimo jeho chápání? A jak může někdo tvrdit, že se Peter Facinelli snaží ve filmu napodobovat Toma Cruise??? Drahý Tom mu nesahá ani po paty, sakra!
Fajn...
Prostě subjektivní názor, no...
Klidně si říkejte, že jsem blázen, ale tohle urážení mě vyloženě odrovnalo.
A až vyjde DVD určitě si ho pořídím a potom klidně sepíšu, co je ve filmu jinak než v knize, ale teď dokážu myslet jenom na tohle...
  • Scéna v baletním studiu a její postupný přechod do nemocnice za písně Roberta Pattinsona. Samotná se mi moc nelíbila, ale musím uznat, že do téhle scény se vyloženě hodila. Ani mi tak nevadil ten Robův zpěv jako předtím.
  • Billy Burke byl jako Charlie naprosto nepřekonatelnej. Jeho nabitá zbraň, pepřový sprej a zároveň snaha být skvělým tátou Charlieho vystihla přesně.
  • Ve scénách, kde byl Taylor Lautner jako Jacob jsem zatínala pěsti. Tenhle herec jenom podtrhnul moje zařazení do týmu Edward. Jacoba v podání Taylora vážně nemůžu vystát, stejně jako v knížce!
  • Scéna u Belly v ložnici, kdy se ti dva políbí, je vážně skvělá... Ale v knížce se mi to upřímně možná líbilo o trochu víc... No ale jinak super scéna.
  • Nemohla jsem se nabažit všech Cullenů. A žádného z herců bych neměnila, protože se na ty role všichni hodí.
  • Stephenie Meyer mě jako kompars v jedné scéně moc potěšila.
Taky si ale vybavuju i věci, co mi vadily...
  • Victorie? Tak předně - na konci by ji Edward na hony cítil, takže by na ten ples absolutně nemohla ani páchnout, ale jako navnazení na New Moon jsem na to ochotná zapomenout...
  • Edward by nemohl na dálku číst Aliciny myšlenky!
  • Když Bella uteče Alici a Jasperovi ve filmu, tak to taky nemá smysl. Zatímco v knížce člověk chápe její strach, že neuteče a mamce se něco stane, a potom uteče na letišti a celou dobu se bojí, aby to Alice nezjistila, ve filmu je to trochu (dost) jinak. Alice a Jasper jsou v pohodě v hotelové restauraci, Bella se na ně skrz skleněné dveře podívá a nastoupí do taxíku.
  • A trochu se mi nelíbily sekavé přechody většiny scén...
Knížka je prostě daleko lepší, to nepopírám, ale ani jsem nikdy nečekala nic jiného. U žádné knížky... Ale film Twilight má určitě super atmosféru, herce a nápad. A dopustit na něj nedám. Jenom to prostě není CELÁ knížka. Ale to nejde, jsem realista. Aspoň někdy.
______________________________

Dneska dopoledne, když jsem začala vymýšlet tuhle recenzi, jsem měla trochu Photoshopovou náladu...
Hlášky jsou z knížky, ne z filmu. I když se je tam pokusili nějak všoupnout taky.


A tady už jsou moje dva odznáčky, naprosto úžasná knížka, kvůli které jsem zase šla spát pozdě a můj lístek z kina.
______________________________

Tak jo, možná se tomu ani nedá říkat recenze, ale mně to takhle vyhovuje.
 


Komentáře

1 Ridana Ridana | Web | 29. listopadu 2008 v 15:34 | Reagovat

Nebudu si to číst, fakt ne...

2 Ridana Ridana | Web | 29. listopadu 2008 v 16:39 | Reagovat

Nemůžeš sem dát nějaký NORMÁLNÍ článek? A tohle přidat až tak ZÍTRA kolem JEDNÉ hodiny, když už budu sedět v KINĚ????

3 Dromedka Dromedka | Web | 29. listopadu 2008 v 16:50 | Reagovat

Souhlasím, bohužel minimálně do zítřka to číst nebudu... :D áááá, já už tam chci sedět, kurňa!!!! :D

4 Lirael Lirael | Web | 29. listopadu 2008 v 17:00 | Reagovat

Ridana a Drom: Aspoň se máte na co těšit, když jste v kině ještě nebyly. :D Ale jo.... Možná ještě nějakej článek vymyslim. :D:D

5 Ridana Ridana | Web | 29. listopadu 2008 v 17:21 | Reagovat

to bych ti radila :D

6 Hope Hope | Web | 29. listopadu 2008 v 17:57 | Reagovat

stydím se, moc se stydím :D film totiž uvidím až 17.12. a stejně jsem to přečetla :o) teda je fakt, že jsem kus viděla na netu...jenom pár scén (možná půlku filmu :D), ale to neva, alespoň jsem si mohla zkrátit to čekání :o) mohla jsem jít zítra, ale jaksi to nevyšlo a tak lístky dostala kámoška :o) jinak ta recenze mi přípomíná článek o Stmívání v Premiere, po jehož přečtení jsem měla sto chutí vraždit...:o)

7 Ridana Ridana | Web | 30. listopadu 2008 v 16:57 | Reagovat

Tak a já mlčííím...

Kecám!

Já nikdy nepochybovala a nadvládě týmu Edwarda :D Jacob byl... uhm.... vlasatej.

Edward? Edward byl úžasnej! Ta scéna v ulici, kdy jde Bella z knihkupectví.... Připadal mi jako James Bond!

A scéna v Bellině ložnici... skvělý...

Charlie jako táa s puškou, naprosto nepřekonatelnej, jak říkáš:)

8 Ridana Ridana | Web | 30. listopadu 2008 v 16:58 | Reagovat

Mimochodem, cítím se skvěle xD

šla bych někam pařit nebo tančit nebo cokoliv :D

9 Lirael Lirael | Web | 30. listopadu 2008 v 20:05 | Reagovat

Ridana: No přesně! Jako James úplně ne, ale jako Edward dokonalej. :D Ta scéna v ložnici se mi taky moc líbila.

10 Gigi Gigi | Web | 30. listopadu 2008 v 21:03 | Reagovat

úžasný,úžasný,úžasný...jsou to asi tři čtyři hodiny,co jsem Twilight viděla a...bože, to bylo skvělý:-) edward, james...ti byli naprosto k sežrání....emmett- na tu scénu, kdy na bellu mával sekáčkem na maso prostě nezapomenu:-D...a všichni byli úžasní...jasně, že ten film nebylo po technické stránce úplně dokonalý,ale jinak prostě skvělý a já už nevím,co napsat...nechám si to na recenzi,kterou s Drom v nejbližší době napíšem...:-)...já chci znovaaaaaaaaaaa:-D

11 Lirael Lirael | Web | 30. listopadu 2008 v 21:15 | Reagovat

Gigi: Naprosto souhlasim. Emmett byl úžasnej a James naprosto předčil moje očekávání. :D Já už na to ale dneska koukala podruhý... Koukni na moviepinky.com - je tam spousta odkazů na Twilight online. O:-)

12 Gigi Gigi | Web | 30. listopadu 2008 v 21:27 | Reagovat

to Lir: děkuju:-*

13 Roxie Roxie | E-mail | Web | 13. prosince 2008 v 17:24 | Reagovat

ehm.. teď na to koukám online v angličtině.. Jacob byl v záběru dvě vteřiny, dokud neotevřel pusu, ve které se zablejskly jeho úžasné bíle zářící zuby úplně jako v reklamě na Colgate.. neměla jsem ho ráda v  New Moon, a jak to tak vypadá, nebudu ho mít ráda ani v Twilight :D

14 Zombííík Zombííík | E-mail | Web | 14. prosince 2008 v 16:51 | Reagovat

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ...

Ahoj!! =o)

Jestli chceš nějakou nečtenářku, která to viděla, a má pocit, že doslova imploduje z toho, jak se jí to líbilo, tak...

Bo) Sem tu. ;o) Muck!

Teda, mě hooodně vadilo, že to uvidim před knihou, páč mi to takhle fšechno prozradí předem, v knize je to vždycky lepší, zajímavější, obsáhlejší, svobodnější.... =o) Ale teď sem ráda.

Kámoška říkala, že je to lepší v tom, že si pak budu moct představit postavy. Měla pravdu. Je to dobrý. ;o)

Knížku dostanu - pravděpodobně - 25. 12. Přemejšlim, jestli sem schopná do tý doby zůstat vcelku (pořád eště ta moje imploze štěstim ;o) ), ale říkám si, že nic jinýho mi stejně nezbejvá, páč teď musim dočíst Zločin & trest do školy. A to ani nemluvim vo těch fšech dokonalejch knížkách, který dostanu k narozeninám.. Pozejtří.. SAKRA!! =O

=D

No ale ... Stmívání.

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!

Uáááá!!! =o)

Teď mě jenom štve, že my sme ty dvě placky nedostaly. ... Jako tim vůůbec nechci říct, že bych Ti záviděla, to ne, to prostě nemam v povaze. Ale prostě bych chtěla taky. =D Asi sme byly v blbym kině nebo co. MMNT, pustim další písničku...

Jj. To bude tim kinem. =D Taky tam byli blbý lidi - dělali hluk i po začátku reklamy. A že to teda byly dost drsný reklamy. Samý zkrvavený mrtvoly. Nemyslíš - zaplatíš. Prostě drogy za volantem. Fuckt hustý. Zajímalo by mě, jestli konečně něgdo pochopí, že by ten alkohol fuckt pít neměl a tu trávu kouřit neni normální... Njn.. =D

Tak.. Ale gdyž toho je tak hrozně moc, co bych Ti chtěla napsat!! Nejenom vodepsat na to, co fšechno si psala v tomhle článku, ale taky to, co se líbilo mně apod. .. Ááááá! =o) Pomoc, teď sem fuckt úpe na větvi. A to eště musim dobalit další dárky a upéct cukroví. =D=D

Hmmm... Recenze... To asi nebyla, nó.. Ale záleží na tom, jak to cítíš. Bo) Cítit je důležitý. Prostě.. Vo recenzích se teď učíme na češtině a podle fšeho to moc lidí nezvládá (ale taky - psát recenzi na takovou kravinu, jako je Divá Bára - tak to odpusť, ale moc pak vode mě čekat nemůže... =D). Recenze musí bejt subjektivní vždycky. Tagže je to redundantní psát do nadpisu, ale strašně se Ti to povedlo. =o)

Jak si poznala, že je nízkorozpočtovej?? =D To bych asi musela číst, abych to pochopila, žejo? =D Málo efektů?? No to neva, mně se to stejně líbilo. Prostě hustý. Bo) ;o)

Tyyy vole!!! =O Předběh HP?!? =O=O=O Tak to se hooodně divim. 0=o) Harry Potter je takovej notoricky známej. A mam děsnou radost, že ho Twilight setřelo. Bo) =D Muck! ;o) Nic proti HP, ale připadá mi, že už je trapný, jak je strašně rozšířenej. Twilight je něco novýho, co sme prostě potřebovali... =o)

No... Teda... Gdyž sem poprvé držela Stmívání v ruce, v tom knihkupectví ve Phoenixu (hih, nemyslim zeměpisnej název, ale obchodní dům.. =D), tak sem si myslela, že to bude horor! =D Takovej zajímavější, no. Prostě něco, co bych četla přesně já. Nebo napsala?? Gdyž sem byla menší (hej, to je nepřesný - prostě gdyž sem byla mladší) a eště mi nedocházelo, že v budoucnu nebudu mít na nic čas, tak sem si říkala, že napíšu knihu o holce a upírovi. Úpe jinou - prostě jí jednou zachrání v noci cestou domů před něčim fuckt hnusnym (vzpomínáš na ty chlápky v temný uličce, jak je Edward chtěl .. Zabít nebo tak? Tak něco podobnýho =D - to je asi fšude..) a pak ho vídá jenom v noci a je to celý takový divný... Jenomže to je jasný, že mě toho hodně napadlo, ale nigdy sem nic nenapsala. =D Možná bohudík? =D

"předčítáním z deníčku dospívající čtenářky TopDívky" - tak teď bych toho kreténa ******** fuckt vykuchala!! Pokud možno ňákym tupějšim nožem, aby se tupost zbraně i oběti shodovaly. Ty vole!! Jak si dovoluje napsat takovoudle ******?!?!? Za tohle bych mu fuckt.... Nejenom, že deníčky si píšou jenom barbie s blonďatě vodbarvenejma vlasama a růžovejma šatičkama, ale každá dospívající čtenářka Top Dívky eště nemá vyvinutý ego (a pomalu ani super-ego), tagže vůbec neví, co dělá. A za pár let toho taky bude litovat. Top Děvka je ta nejubožejší ... No nic, necháme to bejt. Radši. Moc bych tady nadávala. Ale jestli to ňákej nevyrovnanej ubohej ***** takhle napsal, tak asi nigdy takovou malou dilinku neviděl. (BTW jak se píše "dilinka"?? =D) Na dilinky je něco takovýho totiž moc sofistikovaný. Bo)

.. Gdo je Peter Facinelli ?? Vodpustíš mi vůbec, že neznám ména fšech herců?? 0=o)

Počkej!! Tam jako zpíval von?? V tom baletnim studiu?? Já si to teď vůbec nevybavuju... =D Prostě sem se soustředila na děj. Je jasný, že podkreslující hudba k tomu musí bejt temná a napínavá, ale na tohle si prostě nevzpomínám..! =o)

Jenom se mi líbilo, gdyž hrál na klavír. No to mě úpe dostalo. Fuckt!! Možná i nejvíc za celej film. Ale vo tom se tu teď nemůžu rozepisovat, to nestíhám. =D

Hudba mi ale něgdy připadala divná. V některejch částech byla docela redundantní... =o) Jako že by tam člověk uvítal ticho, gdyž něgdo mluví. Ale to neva. ;o)

Charlie, no jasně!! =o) "Bello, dal jsem ti do tašky nový pepřový sprej..." - ááá!! =D To sem úpe nemohla! =D Muck! ;o) Ten byl fuckt hustej. =o)

Jacob mi nevadil. Byl dobrej. Jenom mi vadilo to nepřátelství mezi nima a Cullenama. Chjo... =o) Líbilo se mi, jak tam Bella na začátku řekla, že si pamatuje, že s nim stavěla bábovičky. =o) =o)

Jj, to v ložnici z traileru... Přemejšlela sem, na kolik stran to musela rozepsat v knize. =o) Ale bylo to hustý.

Přesně!! =o) Ty byli hustý, jak k nim Bella přišla a voni vařili a byli úpe na větvi z toho, že díky ní můžou využít kuchyni... A prej jestli budou problémy, tak ten voběd bude Bella! =D LOL! To bylo nejlepší. Muck! ;o) Nejlepší byla ta Edwardova sestra, jak uměla vidět budoucnost, kreslit úhlem a nadhazovat při baseballu. =D Píše se to tak?? ;o) 0=o)

Chjo, to mě štve, že sem zapomněla většinu mén... =o/

Victoria. No jasně. To sem si myslela hned, že je to tam jenom qůli dvojce. Byla fuckt divně voblečená, jak měla ten kožich přes reflexně zelený tričko.. To musela něgde ukrást, né? =D

Ale líbilo se mi, jak tam scházela po schodech a přešlo to do černo-bílý, tagže úpe zbledla. =D Hustý. ;o)

Na sekavý přechody si taky nepamatuju. Jenom si pamatuju, že jednou mi ta kamera připadala vyloženě divná (zkus si typnout, gde. ;o) ). Ale ty záběry řeky a lesů u Forks z nebe byly úpe nádherný. ;o)

Pááááni!! Tos dělala Ty - ve PhotoShopu?? Tak to seš fuckt dobrá!! Bo)

Né, znova. Takhle nemluvim. "Páni" se neříká. =D Bo)

Tyyyyyjo! Tos dělala Ty - ve PhotoShopu?? Tak to seš fuckt hustá!! Bo) Muck! ;o) Strašně se mi to líbí. Nedokážu si představit, jak si to dokázala. Ale musim nad tim teď hodně přemejšlet. =o) Ňuchííí! =o) Jo a ty hlášky se mi strašně líběj. To s tim jehňátkem a lvem je muck. ;o) Hua! =o)

Jupí, to je fšechno! =o) =D Tak sem to dala. Dobře já! =o) Bo) Zatim pápá, eště se sem něgdy skočim podívat na zbytek článků, ale teď už musim. Píšeš sqěle. Bo) Doufám, že Tě to potěší, páč si dokážu představit, jak dlouho Ti tahle recenze trvala, jakou si z ní měla radost a jak si byla zvědavá, jestli na ní něgdo něco řekne. =o)

Tak pápááá! Muck! 0=o)

15 Verikkkk:) Verikkkk:) | Web | 5. února 2009 v 16:14 | Reagovat

Tak ten obrázek je fakt boží:-*

16 hagis94 hagis94 | E-mail | Web | 28. února 2009 v 19:41 | Reagovat

Ten krytyk je uplný f..ckan a máš pravdu že se tím zkazí celý den.tenhle film je nejlepší film jaký se dá v dnešní době shlédnout a který zaujme jak akcí, romantikou tak obsazením.Myslím si že kdo přečte knihu a vyrazí do kina tak nebude litovat...Ja osobně tenhle film stavím nad všechny ostatní.A pokud se to tomu krytikovy nelíbí ať si příště natočí film on a zkusí si to sám...jinak máš moc pěkný blog a moooc se mi líbí ty tvoje obrázky...:-) mrkni se na můj blog (pokud chceš) a můžeš ho porovnat... :-)

twilight-the-film.blog.cz

17 TeSSiiii (I♥ Twilight saga)→TWILIGHT TeSSiiii (I♥ Twilight saga)→TWILIGHT | Web | 18. dubna 2009 v 18:00 | Reagovat

jsem moc ráda že máš taky ráda twilight celý text jsem si přečetla a co mě asi nejvíc zaujalo...hm vše ale kdybych si musela vybrat tak asi ze ses musela skotit abys nezarvala na celej sal a ty listky a odznaky hej dobre ty xD

18 Jennifer Jennifer | 28. srpna 2009 v 10:54 | Reagovat

Konečně recenze, která mě potěšila. Nemůžu se dočkat na New Moon.

19 Zuzka Zuzka | 13. prosince 2009 v 19:48 | Reagovat

No tak knížk jsem sice nečetla, ale k filmu mám své vlastní vyjádření. Ještě než začnu to že mě pak budete nadávat do krav či jiných zvířat vám nijak nepomůže, taky vám nenadávám za vás názor. Takže k tomu vyjádření - Film mi přišel velice zvláštní, byl špatně sestříhaný, výkon některých herců byl docela kritický, bohužel pro mě i vašeho milovaného Roberta Pattinsona. Byl to velice nepřirozený výkon, nudné pohledy, a ikdyž to mělo být o lásce žádou jsem v tom necítila. Ano film mě pro takové ty mladší holčičky co moc dobrých filmů ještě neviděli ( a nenadávejte samotný je mi 15). Ovšem nemůžu souhlasit s názorem že Peter Facinelli se snažil napodobit Toma Cruise, to teda nevím kde to ten nejmenovaný autor záporné recenze vzal. Rodina Cullenových se mi líbila, jen ten Pattinson tam pokulhával ovšem i Kristen Stewart, jediné co to zachraňovalo je to, že je sympatická. Masky byly příšerné, děj nezajímavý, akční scény přímo na úder. Moc mě ten film nenadchnul, ale viděla jsem horší.

PS: omlouvám se za to že to moc nedává smysl, ale snad pochopíte

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.